Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )
Ομορφοκκλησιά (Άγιος Γεώργιος )

Κυλιόμενο κείμενο

Μη κερδοσκοπικό Blog Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά τους ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΣ του Γαλατσίου.Σας παρέχουν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Οι Επτανήσιοι Γαλατσίου τίμησαν την μνήμη του Επτανήσιου Εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού ( ΦΩΤΟ-VIDEO)



Την Κυριακή 28 Μαΐου 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου τιμώντας την μνήμη ( 160 χρόνια από τον θανατό του)του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή Διονυσίου Σολωμού σε μια κατάμεστη από Επτανήσιους και φίλους αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου,παρουσίασε την ζωή και το έργο του κορυφαίου εκφραστή του νεοελληνικού λυρικού λόγου και μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του νεότερου ελληνισμού του 19ου αιώνα.

 Μια εκδήλωση ιδιαίτερα προσεγμένη εφάμιλλη της ιστορίας και της προσφοράς στον πολιτισμό του Διονυσίου Σολωμού για να θυμίσει στους παλιότερους και γνωρίσει στους νεότερους τους πυλώνες και τις αξίες εκείνες που μας καταξίωσαν ως Ελλαδική κοινωνία. Μια εκδήλωση που με σεβασμό στην Ιστορία και τον Πολιτισμό έστησε η Διοίκηση του Πολιτιστικού Επτανησιακού Συλλόγου της πόλης μας ως ελάχιστο χρέος σε αρχές και αξίες επωμιζόμενη το βάρος του ονόματος και της προσφοράς μιας από τις μορφές εκείνες που γεννήθηκε ανδρώθηκε και δημιούργησε με την αύρα του Ιονίου  την κουλτούρα και τις πολιτιστικές αξίες των Επτανήσων και γενικότερα της Ελλάδας, του Διονυσίου Σολωμού..
Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε στην  ομιλία του μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος του Επτανησιακού Συλλόγου κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος ο Επτανήσιος Εθνικός ποιητής αγωνιστής του εθνικού ιδανικού και της αλήθειας, διέπρεψε ως κατ' εξοχήν ποιητής της λευτεριάς.
 Είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια της ελληνικής ποιητικής αναζήτησης, έδωσε δυναμικό προσανατολισμό στις νεοελληνικές αξίες, φύτεψε το σπόρο που εξακολουθεί να καρποφορεί. 
Ο Σύλλογος των Επτανησίων με την παρουσίαση σήμερα μιας μεγάλης Επτανησιακής μορφής του Διονυσίου Σολωμού Θυμάται σέβεται  και τιμά την μνήμη του κορυφαίου εκφραστή του νεοελληνικού λυρικού λόγου,  από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνισμού του 19ου αιώνα .Έναν από αυτούς που προσδιόρισαν για πρώτη φορά τις κατηγορίες σκέψης που έχουμε ως σήμερα, και διαμόρφωσαν τα κυριότερα πνευματικά μας εργαλεία δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στις αρχές της ηθικής μας.
 Ο Επτανήσιος ποιητής υπήρξε ο κύρηκας για  τις αθάνατες αξίες της ζωής: Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Αλήθεια, Θρησκεία, Αγάπη, Χρέος. Χρέος προς τον εαυτό μας, χρέος προς την πατρίδα, χρέος προς τον πλαϊνό μας, χρέος προς την Ανθρωπότητα.
Ο Πρόεδρος κ Ζαβιτσάνος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:
Χρέος  μας ως άτομα και ως κοινωνία να μην ξεχνάμε όλους εκείνους που με την γραφή τους δημιούργησαν ότι μας έχει απομείνει.Ότι μας ξεχωρίζει ανά τον κόσμο.Τον δικό μας Ελλαδικό πολιτισμό που σε πείσμα των καιρών αρνείται να υποστείλει την υπερηφάνεια μας . Χρέος μας ο σεβασμός που οφείλουμε στους πυλώνες της ιστορίας και του πολιτισμού μας αφού ως λαός οφείλουμε να  γνωρίζουμε το παρελθόν μας για να  μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας και ας θυμηθούμε τα λόγια από το βιβλίο  «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», του Μουράτ Καραγιλάν.
 «Η αλλαγή με οποιονδήποτε τρόπο, ενός πολιτισμού που έχει διαμορφωθεί με την πάροδο της ιστορίας και κυριάρχησε στη ζωή των ανθρώπων, σημαίνει τον αφανισμό του πολιτισμού αλλά και του ίδιου του λαού που τον φέρει».

Συντελεστές της εκδήλωσης
1.   ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Καθηγητής φιλόλογος και ηθοποιός απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό.
2.   ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ  Δικηγόρος  απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό
3.   ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗ  Μέλος το Δ.Σ
4.  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΣΤΕΡΆΤΟΥ Μέλος του Δ.Σ
Παρουσιάσαν την ζωή και το έργο του ποιητή
5 .  ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Μέλος του ΔΣ είχε την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης
6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ Πρόεδρος ΔΣ είχε την επιμέλεια των κειμένων-
Video και την σκηνοθεσία της εκδήλωσης.
7.   Ο συντονισμός της εκδήλωσης ανήκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ
Παρέστησαν  ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μπαλάφας,ο βουλευτής κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος,ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος,η αντιδήμαρχος κοινων.υπηρεσιών κ. Ζήκου Αγγελική και παιδείας κ. Δάσκα Μαίρη,οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Μπάστας, Βασίλης Δερεδίνης,Νίκος Μαγγανάρης, Έλενα Ζέρβα,η εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Επτανησιακών πολιτιστικών φορέων και πρόεδρος της Κερκυραικής Εστίας κ. Λίνα Βέργη.
 Από τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς παρέστησαν ο Πρόεδρος  των Θεσσαλών κ. Κουσαίτης,των Ρουμελιωτών κ. Σκίρλας των Πελοποννησίων κ. Κατσούλας και όπως πάντα η  εκπρόσωπος των Ηπειρωτών η κ. Τσιούρη.
Από τον Σύλλογο των Απανταχού Μεγανησιωτών ο κ. Φάνης Γελαδάρης και τον τοπικό τύπο και την εφημερίδα ΓΡΑΜΜΗ ο κ. Γιώργος Τζίμας.

Ο Σύλλογος των Επτανησίων όπως ανάφερε κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος κ. Ζαβιτσάνος θα συνεχίσει την μεγάλη του προσφορά στον ποιοτικό πολιτισμό, στον δρόμο που χάραξαν οι προγονοί του οι πολύ μεγάλοι επιφανείς Επτανήσιοι στα γράμματα και τις τέχνες.

Η φωτογράφιση της εκδήλωσης έγινε με ανιδιοτέλεια από τους κ.Κυριάκο Μπούρα,Γιάννη Ζαβιτσάνο ,Γιάννη Αργυροκαστίτη στους οποίους ο Σύλλογος των Επτανησίων απευθύνει θερμές ευχαριστίες.

ΦΩΤΟ  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ





















VIDEO ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ